Frequently asked questions

How do you score cricket in a scorebook?

Record every delivery in three places: its symbol in the bowler's over box (a dot, the runs, or the mark for an extra), the runs on the batter's line or in the extras line, and the runs crossed off the cumulative tally of the team total. Acknowledge every umpire's signal before writing. Check the bowler's figures and total with your fellow scorer at the end of each over.

What goes in the bowler's column in cricket scoring?

Every ball, as a symbol: a dot for no run, the numeral for runs off the bat, a circle for a no-ball, a cross for a wide, B or L with a small numeral for byes and leg byes, and X or W for a wicket to the bowler. Byes and leg byes are written there only so the over reads ball by ball; under Law 18.10.3 the bowler is charged with runs off the bat, no-balls and wides, never byes.

How do you balance a cricket scorebook?

At the end of the innings, add every batter's runs and all the extras: that is the batting total. Add every bowler's runs conceded, then the byes, leg byes and penalty runs: that is the bowling total. Both must equal the last number crossed off the cumulative tally. Wides and no-balls are already inside the bowlers' runs, so they are not added a second time.

Do byes count against the bowler?

No. Byes and leg byes go to the batting side's extras and are not debited against the bowler, even off a no-ball. Under Law 21.15 a no-ball with byes is one no-ball extra, charged to the bowler, and the runs as byes, not charged. Wides are different: every run from a wide is a wide and is charged to the bowler.

Do wides and no-balls count as balls in an over?

No. An over is six valid balls, and Law 17.3 says a no-ball or a wide does not count as one of them, so each must be bowled again. Record every delivery anyway, including the extra ones. A no-ball counts as a ball faced by the batter; a wide does not, so balls faced equal six times the overs plus the no-balls.

Who faces the next ball after a catch in cricket?

The new batter. Since the Laws changed on 1 October 2022, when a batter is out caught the incoming batter takes the striker's end and faces the next ball, unless the over has ended, whether or not the batters crossed while the ball was in the air (Law 18.11). Older scoring guides that tell you to check whether they crossed predate the change.

What is a maiden over in cricket scoring?

An over of six valid balls in which no runs are charged to the bowler: no runs off the bat, no wides and no no-balls. Byes and leg byes do not stop it being a maiden. Write M across the over; with a wicket to the bowler it is a wicket maiden, written W. An incomplete over at the end of an innings is never a maiden.

How do you record a run out in a cricket scorebook?

In the bowler's box write R with a small numeral for the runs completed before the run out, for example R1. Those runs count (Law 18.8.2) and go to the batter if the ball was hit. The bowler is not credited with the wicket. In the batting section write "run out" and the fielder's name in brackets, and fill in the fall of wickets line.

People also search for

A second count of balls and runs

The cricket score counter keeps the total, wickets and overs ball by ball, re-bowls wides and no-balls without counting them, and gives the run rate from overs notation, so the book has a running check beside it.